dilluns, 30 de gener del 2012

Dakar i la seva història


Mapa del Senegal, la petita península de l'esquerra és Dakar


Dakar és la capital del Senegal i és la ciutat més occidental de l'Àfrica continental. Coneguda mundialment pel ral.li París-Dakar s'estima que hi viuen 1.030.594 persones, exactament 588743 persones menys que a Barcelona ciutat i onze vegades més que a Girona. Situada a la península de Cap-Verd, és un enclavament estratègic per a rutes transatlàntiques i el comerç europeu.










Mapa de les divisions administratives de Dakar
Una mica d'història:
La península del Cap Verd va ser habitada des del paleolític, això ve a ser al voltant del 100000 abans de Crist, abans de ser ocupada en la seva totalitat a l'època neolítica. Les restes arqueològiques les van descobrir a Hann Bel Air...mirant el mapa de les regions és un dels llocs on la majoria de nosaltres ens hi quedaríem! Un raconet a recer de la fúria de l'Atlàntic!







Al 1444 un navegant portuguès (Denis Dies, dede pels amics) va "descobrir" Cap Verd (entre cometes perquè detesto aquest terme!) I es queden a viure a l'illa de Gorée ... digues-los tontos!

L'illa va canviar de mans moltes vegades: portuguesos, francesos, anglesos, holandesos... després de molt batallar se la van quedar els francesos al 1677

El nom de la ciutat "Dakar", data del 1750 en uns esbossos del Cap Verd fets pel naturalista francès Michel Adanson. 

Entre el 1846 i el 1848 una signare (títol que designava a les mulates que es casaven amb comerciants europeus), l'Anna Colas Pépin, i el seu marit es van cansar de viure en una illa superpoblada i demanaren reiteradament la creació d'una nova ciutat al continent. Al mateix document també sol·licitaven ajudes per aconseguir terres i ajudes financeres per als seus esclaus, ja que corrien veus que estava al caure l'abolició de l'esclavitud. D'aquesta manera una part important dels propietaris de la nova ciutat de Dakar van ser ex-esclaus de les signare. Finalment, la ciutat de Dakar va ser fundada per Louis Faidherbe el 1857. El 1858 l'enginyer Émile Pinet-Laprade va dissenyar el pla de la ciutat, el 1859 començaren les obres del far de les Mamelles (original el nom!) i al 1860 construïren el port.

El primer desastre de la ciutat ja va arribar pocs anys després d'instal·lar's-hi, epidèmia de còlera al 1869 que va matar "hasta" l'apuntador! Es recuperen com poden i cap al 1875 la ciutat ja comptava amb 1500 vides.

Durant els últims anys del segle XIX i primers del segle XX la ciutat millora les infraestructures, principalment el port i els ferrocarrils.

El 1902 Dakar és la capital de l'Àfrica Occidental Francesa i el 1960 França concedeix la independència. Des del 4 d'abril de 1960 Dakar és la capital de Senegal. 




dimarts, 10 de gener del 2012

Descobrir Àfrica

Gàmbia i Senegal


Diuen que Gàmbia és el país dels somriures i Senegal el país de Taranga (hospitalitat en wòlof). Aquest agost ens disposem a descobrir aquests dos països de l'Àfrica negra. 
Però abans del viatge els hauríem de conèixer una miqueta.



De moment un tastet:
Senegal
Gàmbia

El temps a Girona

El temps a Dakar, Senegal