dissabte, 25 de febrer de 2012

Alguns plats del Senegal

El Senegal té una gran varietat de grups ètnics i la cuina senegalesa és, entre totes les dels països africans, la que ha rebut més influències de les tradicions culinàries estrangeres, com la francesa, la portuguesa i la del nord d'Àfrica. 

L'arròs és l'ingredient principal de la cuina senegalesa, pero altres cereals com el mill també tenen un pes important com acompanyament dels plats. De fet, el cuscús està elaborat d'aquest cereal. Degut a la seva situació costanera, el peix és un dels ingredients freqüents als plats.

Al Senegal l'hospitalitat és molt important i amb els comensals se sol compartir un mateix plat.

Algun dels plats tradicionals que ens trobarem:

El Thieboudienne (o Ceebu jen) és el plat tradicional del Senegal, es tracta d'un plat a base d'arròs i peix.
Segur que hi ha un munt de receptes per preparar aquest plat, només cal fer un "google" per trobar-la, aquí en deixo una:

Ingredients:
Ceebu jen
  • 500 g d'arròs trencat
  • 750 g de peix 
  • col, pastanaga, albergínia i ceba
  • un parell de patates 
  • 1/4 L salsa de tomàquet 
  • una dent d'all
  • sal
  • julivert
  • pebre
  • oli (de cacauet)

Preparació:
Es mol l'all amb la sal, el julivert i el pebre. Es neteja el peix i es farceix amb la picada que hem fet. En una olla amb oli calent s'hi afegeix la ceba i el tomàquet amb una mica d'aigua i un polsim de sal. S'afegeix el peix i es cou durant uns minuts. S'afegeix un litre i mig d'aigua a l'olla i s'afegeixen les verdures. Al cap d'una hora es retira el peix i les verdures i en la mateixa aigua es bull l'arròs durant 20 minuts. Se serveix el peix acompanyat de l'arròs i les verdures en un mateix plat. 




Yassa poulet
La Yasa, coneguda sobretot per la seva versió de "poulet" (pollastre), és un plat originari de Casmance molt valorat. Els trossos de pollastre (porc o peix), coberts de mostassa, amb una picada de llorer, all i ceba, marinats amb llimona, es couen amb cebes i pebre i se serveixen generalment amb arròs blanc sencer. 










El Maafe (Mafé, Maffe, salsa d'arachide, tigadèguèna, tigh-Dege-na o tigadene) és un guisat molt comú a gran part de l'Àfrica Occidental. Està fet amb carn de xai o pollastre i es cuina en una salsa a base de tomàquet i cacauets (mani).


Maafe Gerte
Ingredients:
  • 1 kg de carn
  • 1/4 L d'oli de cacauet
  • 200 g de pasta de cacauet
  • 2 cebes fresques
  • 100 g de concentrat de tomàquet
  • 1 gra d'all
  • 1 col
  • 1 pastanaga
  • 3 moniatos
  • 3 patates
  • 2 cebes
  • 1 bitxo
  • Sal, pebrot sec, pebre i una fulla de llorer
Preparació:
En una olla, s'escalfa l'oli i després s'hi posa la carn tallada a trossos, ha de quedar ben enrossida, hi afegim una ceba i la meitat d'un all (tallats en làmines fines), i hi afegim també una mica de sal. Ho deixem coure a foc lent uns dos minuts. S'hi aboca el tomàquet, que prèviament hem diluït en aigua. S'ha de deixar coure una mica més. Hi afegim 1.5 L d'aigua i esperem que arrenqui el bull. Després trinxem una ceba i l'altra meitat de l'all, un amica de pebrot sec i una mica de pebre. Afegim la pasta de cacauet diluïda en aigua i la barreja a l'olla. Ho deixem coure durant mitja hora. Tot seguit, hi afegim les verdures començant per les més dures: pastanaga, naps i cols i entre cinc o deu minuts després hi afegim els moniatos i les patates tallades en dos trossos. Ho deixem coure una mitja hora. Ho remenem sovint perquè la pasta de cacauet no s'aferri al cul de l'olla. Ho tastem, i si cal, ho rectifiquem de sal. 
Aquest guisat s'ha de servir calent i, com a guarniment, hi podem posar arròs blanc. 


4 comentaris:

Marina ha dit...

Ja te'n pots fer algun per al tupper!!! :P

Anna ha dit...

els pots tastar al Daru Salaam, c/Agullers nº18 :)

Mimar ha dit...

Hola Anna!
Gràcies pel restaurant! Ja el conec i m'encanta!!!!

Anònim ha dit...

Mmmmmmm!!! Ens posarem com el Quico amb aquestes delícies!

El temps a Girona

El temps a Dakar, Senegal